Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.08.2008 09:31 - Олимпийските кръгове и омагьосаният кръг на войната
Автор: bloghead Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7044 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2008 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера с пищна церемония бяха открити двадесет и деветите олимпийски игри. Светът - стана олимпиада, а в мото се превърна фразата "Един свят, една мечта".

И докато погледите на целия свят бяха насочени към Пекин в очакване на церемонията, рано сутринта на 08.08.2008 грузинските военни сили сриват град Цхинвали до основи убивайки над 1000 мирни жители, под предлог, че водят военна операция срещу осетински сепаратисти.

Че има сепаратисти има, но това, което не мога да си обясня е защо се атакува цял град с катюши, танкове и бомбардировачи, където има 30 000 души мирно население? Замислям се малко, до колкото си спомням президентът на Грузия Михаил Саакашвили беше върл привърженик на прозападната политика, която изповядва демокрация, свобода и ЗАЧИТАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Вчера Саакашвили с лека рака махна на своите ценности и се върна към Сталиновата "Есть человек - есть проблема, нет человека - нет проблемы" . Действията си грузинският президент оправда с навлизането на руски части в Грузия и бомбардировките на руски самолети по различни части в Грузия - извън зоната на конфликта.

Всъщност руските части навлязоха в Грузия няколко часа след грузинската акция, след като стана ясно, че има убити и десетина руски миротворци, а за руски бомбардировачи се заговори едва днес сутринта. Интересното тук е, че нямаше един видео репортаж за действия на руски военни части, които да предизвикат "логичното" изтребване на невинни граждани.

Днес патакламата започна с пълна сила - сблъсъци между руски и грузински военни, бомбардировки на ключови обекти и изглежда скоро трудно ще може да се излезе от омагьосания кръг, а колкото повече се протаква краят на конфликта, толкова по-сериозна и по-трудно преодолима ще бъде кризата.

Крайният резултат е, че докато един обезумял президент и една олигархична, имаща се за Световна сила власт се "разберат", кой е крив и кой е прав, ще пострадат хиляди абсолютно нямащи никаква вина за случващото се цивилни (било то осетинци или грузинци).

Изглежда светът отдавна е загърбил обичая от древността по време на Олимпиада - съревнованията да са на игрището между спортистите, а не на бойното поле.






Гласувай:
0



1. bloghead - @ketbaloo
09.08.2008 10:17
Тъй като гледам не. На големите им е интересно да има горещи точки и да ги размножават:
Южна Осетия
Косово
Иран
Ирак
Афганистан
и др.
цитирай
2. valsodar - Всяка една форма на систематизирано
09.08.2008 11:07
Всяка една форма на систематизирано избиване на цивилно население, трябва да се отхвърля, независимо от мотивите които я предшестват.
Няма никаква разлика между събитията в Цхинвали, Сараево и Сребреница.
И така , както сърбите предадоха Караджич на съда в Хага, така и грузинския президент трябва да бъде съден там.
Няма какво чак толкоз да се мисли по няколко дена , преди да се сетим, че геноцида си е геноцид, независимо от мястото и времето на провеждането си.
цитирай
3. skribezium - Още в древна Гърция, когато запо...
09.08.2008 11:38
Още в древна Гърция, когато започвали олимпийските надпревари, хората прибирали оръжията и тръгвали през вражеските позиции, през рубежите на врага, защото знаели, че няма опасност за живота им. И отивали на стадиона, където се водила битка на друго ниво - битка на човешката сила и дух.
А сега, в деня на отриването на тези грандиозни Олимпийски игри две страни разпалват война.
цитирай
4. анонимен - до @ketbaloo
09.08.2008 11:43
Не е ли ясно кой разпалва тези огньове и кой стои зад всичко това?
цитирай
5. valsodar - Грузинците световна сила ?
09.08.2008 11:45
Не ставай смешен !
И след като си отявлен русофоб, припомни си случая Косово !
Там цялата сила на НАТО нанесе удар върху Сърбия за да предотврати етнически прочиствания.
Защо сега НАТО не спази същите морални принципи и не нанесе удар върху Грузия , след като грузински спецчасти обучавани и екипирани от САЩ започнаха етнически прочиствания, а редовата им войска започна артелерийски обстрел над мирен град, досущ както случая Сараево избивайки безпощадно мирното цивилно население.
При това в полунощ, когато жертвите ще са най-много !!?

Или просто имаме двоен морален стандарт, а ?

Един за новите ни приятели САЩ и един за старите Русия ?
цитирай
6. thomas - :-(
09.08.2008 12:20
След като авторът не знае дори как се пише бомбаРРРРРРдировка, може би имам право да се усъмня дали разбира от регионални конфликти и глобална политика?
цитирай
7. akasha85 - Няма такова понятие "глоб...
09.08.2008 14:14
Няма такова понятие "глобална политика"... Всичко е въпрос на лични интереси и колкото и да се стараем да бъдем едно глобално общество, живеещо в мир и разбирателство, преди всичко си оставаме алчни, самовлюбени егоисти... И докато човешката природа е такава, ще са такива и световните противоречия...ФАКТ!

Парата върти света.........................
цитирай
8. анонимен - Солдатик
09.08.2008 15:20
Виж сега-питаш защо има войни.Има докато има остаряваща техника ще има войни.Докато има изкуствено създадени държави ще има конфликти.Грузия не е винова-всеки знае.Саакашвили е всико но н еи глупак.Нападайки Осетия,той напада Русия-над 90% от населението там е руско-аз го знам по добре от всеки един от вас тук.А нападйки руски граждани напада Русия.Ти би ли напднал Русия?А някой друг толкова луд и смел има ли тук?Докато Грузия не с еоткаже от желанието си да буде 4аст от НАТО няма да спрат бомб обстрела.
Не 4етете ли смешните обвинения на Русия,4е Грузия е нападнала руски войници без при4ина:)).Я по сериозно тук....
цитирай
9. meto76 - ДА СЕ ИЗТРЕБЯТ ВСИЧКИ РУСНАЦИ ЗА ДА ...
09.08.2008 15:41
ДА СЕ ИЗТРЕБЯТ ВСИЧКИ РУСНАЦИ ЗА ДА МИРНЕ СВЕТА ОТ ТАЯ ПАПЛАЧ. А ГРУЗИЯ ПРАТИ ВОЙСКИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ТЕРИТОРИЯ, ЗАЩОТО БЯХА ОБСТРЕЛВАНИ ГРУЗИНСКИ СЕЛА ОТ СТРАНА НА РУСКИТЕ ПРОТЕЖЕТА В ЮЖНА АБХАЗИЯ.
цитирай
10. bloghead - @akasha85
09.08.2008 19:06
Поредният път, когато големите се надцакват за гео-политическо надмощие. Кофтито е, че шепа хора решават съдбата на хиляди и милиони други, които биха си живели спокойно и без плановете им за величие на нацията.

Предпочитам бирата да върти светa :-)
цитирай
11. bamby13 - za rusnacite choveshkiqt zivot
09.08.2008 19:18
NIKOGA ne e imal stojnost. nito na sobstvenite im grazdani, nito na chuzdite. A kato stava duma i za olimpiadata, az sym ot tezi koito smqt, che tazi olimpiada trqbvashe da byde bojkotirana. Zaradi tova koeto rezimyt v China syzvori v Tibet i Birma
P.S. sorry za latinicata. Ot kompa na kojto pisha nqma kirilica
цитирай
12. akasha85 - bloghead
09.08.2008 19:22
и аз бих предпочела това да е бирата, ама от бирата файда няма, освен бирените коремчета :Р а парата, парата си е пара...явно е по-ценна дори и от човешкия живот.
цитирай
13. анонимен - soldatik
10.08.2008 12:30
Ти ли ще си първият който ще избие Руснаците?ДОакто някой напада руски граждани,Русия ще мачка.Вземете пример от РУсия как защитава гражданите си.А не като Българите.НА целия свят мрънкахте замедиците си,и се молехте по църкви,а в същото време на тях им горяха телата с ток и им пускаха кучета.Накрая Саркози ви подари свободата им.А вижте как РУсия защитава гражданите си било то-Бейрут,Ливан,Северна или Южна осетия.
цитирай
14. bloghead - @all
10.08.2008 14:18
meto76 - изказването ти много те доближава до един фюрер от Новата история на Света и въобще не изповядва ценностите на демокрацията.

Русия и САЩ са като две капки вода, никаква разлика няма между идеологиите на управляващите в тези страни. Борят се за гео-политическо надмощие в определени райони на света, което не пречи на лидерите им да се прегръщат наляво и надясно, където се срещнат.

Грузинският президент Михаил Саакашвили от друга страна е определян, често като човек на крайните мерки в опитите си да разреши трудни ситуации. Не веднъж свързаната с него партия е обвинявана в корупция и излишната употреба на сила при справянето с различни протести и брожения. Ето защо не се съмнявам, че решението му да реши конфликтът за няколко часа с помощта на военна сила срещу мирно население е било прибързано и недопустимо за един съвременен лидер, който е получил образованието си в САЩ. (Май в това отношение, няма значение какви ценности прокламираш, а какви наистина изповядваш).

Постингът ми беше насочен именно към нарушаването на човешките права в една бореща се за демокрация държава. А опасенията ми от последващи цивилни жертви освен тези в Цхинвали (Южна Осетия) се сбъднаха, слава богу в малки размери (60 човека, между които и военни в грузинския град Гори).
цитирай
15. анонимен - Солдатик
11.08.2008 12:08
Незнам от къде разбра,4е са 60 само.Аз гледах за жертви от порядъка на 3000 души.Дори има сред жертвите чужди журналисти-в това число и 2ма американски.А идеята на Саакашвили е да влеза в НАТО.А в НАТО не приемат държава с нерешени териториални въпроси.Така,4е и от двете ситуаций този гад пе4ели.Ако нападне Осетинците,той ще опита бързо да ги сма4ка и ще реши териториалните си проблеми.В другия слу4ай идва Матушка Россия и помага.Тогава ма4кат грузинците ите реват на НАТО,приемайте ни бързо 4е русинаците ни избиха.Това-голяма политика.А по между другото,гледхте ли прегазенит ео ттанковете деца?И как грузинците са изклали половин село -режейки гърлата.Нищо чудно,4е Россия не преговаря,а ма4ка.Гледайте как се защитава и се учете.
цитирай
16. bloghead - @16
11.08.2008 12:21
когато писах коментарът имаше данни за 60, вярно е, че после излезе информация за 300 души.
Солдатик, президентът на Грузия не е в ред, но в случая просто са му обещали нещо, което надали ще получи (или той си е въобразил това). Дано някой ден да го осъдят за геноцид.
Надявам се по-скоро боевете да спрат, тъй като и руснаците не си поплюват и има също доста цивилни жертви в Грузия.
Цялата история е голям буламач и накрая всички тези жертви ще излезе, че са заради нефта пак. Да му се не види и нефта :-(
цитирай
17. thomas - @bloghead
11.08.2008 13:50
Добре де, а ние какво общо имаме с всичко това?! Нали вече, като членове на НАТО, тъй или иначе нямаме дори и право на различно мнение! Така че какво се занимаваш изобщо с тях, освен ако не си грузинец (или осетинец)... По-интересното е друго. Говорите си вие за някакви стотици жертви, а световните информационни канали изобщо и не споменават, че има някакъв проблем - само първия ден имаше нещо като 15-секунден репортаж по CNN, след това - мълчание. Това може да означава само две неща - или че каквото става там в момента, изобщо не е без знанието (и одобрението) на американците (по-вероятно), или че ако случайно е без тяхната благословия, изобщо не е свързано с нефт (иначе щяха да тръбят с всичка сила).

Както и да е - мисля, че в случая е по-добре да си говорим за Олимпиадата. А че винаги ще има разни смешни малки народчета, дето ще искат да се отцепват и отцепват до безкрай - май по този въпрос спор няма. Само че и техните политици не го правят за доброто на самите народи, а за собствена слава (и облагодетелстване). Мисля, че колкото и да се правим, че си вярваме, че светът е добро място, в което нещата стават честно и справедливо, това ни прави само по-наивни, но не и по-прави.
цитирай
18. bloghead - @thomas
11.08.2008 17:12
Публикуваното от мен и коментарите ми отразяват моята гледна точка и въпреки, че конфликтът е далеч от нас (слава богу) това не означава, че трябва да си заравяме главата в пясъка или да нямаме право на гледна точка (всеки своята). Все пак не трябва да забравяме, че Грузия е в рамките на континента Европа, кандидатстват за НАТО, предполагам нямат нищо против и кандидатура в ЕС, но при такива нечовешки мерки не вярвам, че скоро трябва да стигнат до желанията си. Нека първо да ги видим пораснали.

От друга страна и САЩ и Русия са като куче и котка. Винаги удря по егото им, когато едната от двете почне да отстъпва позициите си в някой район на светът.

Телевизиите - не ги гледам и не мога да коментирам какво излъчват по тях. Но от посещенията ми в сайтовете на reuters.com, cnn.com, bbc.co.uk и gazeta.ru придобих някаква представа за конфликта. Има снимки и репортажи и нещата наистина не изглеждат на детска игра.

Конфликтът дали е за нефт? Да. Анализатор на CNN вчера изрично подчерта (видео репортаж на сайта на телевизията), че интересът на САЩ в Грузия е, не членството й в НАТО. Газопроводът, който минава през територията й и захранва Европа с нефт от Казахстан (ако не се лъжа) елиминирайки влиянието на Русия, или по-скоро правейки Европа по-малко енергийно зависима от Русия.
цитирай
19. анонимен - Солдатик
11.08.2008 19:51
Thomas-Казваш ,4е винаги има малки и смешни народи ,който искат д асе отцепват.Прав си,за големите страни и родната ти Болгария е малка и смешна,не се занае някой ден...Осетия е малка да,но с с население кум 100 хиляди,а северна е със 800 хиляди.Така , 4е да ма4каш близо милион човека не енормално.Да ги газиш с накове,да им режеш гърлата и да хвърляш гранати в куштите им докато спят.Западните медий не отразяват,защото на запада така му изнся.Жертвите днес с аминали 4500 души.Искаш да говорим з Олимипада?Ок-Китай печелят,майкъл Шийлдс е супер.Вси1ко е готино лъскаво,само дето някаде там хората докато гледат тези велики спортисти,някой им хвърля бомба у дома и доакто децата им играят на улицата,някой пуска в работа система"Град"(виждал ли си как работи тя?).Ти си говори за олимпиада,аз 4 години я 4аках,но ве4е нямам желание да я гледам,особенно докато работи "Град".....
цитирай
20. bloghead - Един интересен анализ за случващото се в района
11.08.2008 20:09
http://www.cnn.com/2008/WORLD/europe/08/11/georgia.russia.oakley/index.html
цитирай
21. thomas - @Солдатик
11.08.2008 20:55
А ти може би мислиш, че България не е жалка и смешна? Но това е съвсем друга тема. Другото, което казах, е че за тези конфликти не са виновни самите народи, а онези, които ги контролират (да, точно контролират, не управляват). За тези хора съдбата на народите има точно толкова значение, колкото за теб - съдбата на хлебарките у вас, след като напръскаш с препарата: интересува те само да спрат да ти пречат. И абсолютно никакво значение няма дали хлебарките от съседния апартамент ще протестират и пишат по блогове за това на какъв геноцид си ги подложил... За съжаление точно така изглеждат нещата и в геополитиката, само че на мястото на хлебарките слагаш "хората, които пречат в конкретната ситуация".
цитирай
22. анонимен - Солдатик
12.08.2008 13:06
Имам приятели Осетинци-не ги смятам з хлебарки или за по доло от мен.Това което говориш,отива в графа тъпотий,ще се направя ,4е не съм го прочел.
цитирай
23. thomas - Напротив
12.08.2008 13:32
Това, което казвам, не се отнася за никой конкретен народ. Отнася се за всички. За владеещите всяка една страна, отношението към нейния собствен народ е като към хлебарки - обратното е изключение. Замисли се, че всяка власт има правото да изпрати своите жители на смърт с цел защита на територията (т.е. на властта). Отделно от това, властниците на отделни държави си позволяват да считат за хлебарки не само собствените народи, но и чужди такива. Примерно американците считат всички останали за хлебарки и ако им пречат с нещо, се заемат с препаратите. Разбира се, всичко това може и да е малко по-силничко от начина, по който изглежда животът в нормалните и спокойни времена. Тогава идват преструвките с демокрация и хуманизъм. Но има ли проблем, всичко става точно такова, каквото го описвам и стойността на човешкия живот се нулира.
цитирай
24. анонимен - Солдатик
12.08.2008 14:06
От всичките ти бръщолевинея какво исакш да кажеш?Понякога найстина човек трябва да мълчи да да го разберат.Нищо не ти разбирам.Кой кого защитава,кой кого мачка?
За владеещите всяка една страна, отношението към нейния собствен народ е като към хлебарки - обратното е изключение.
Кой е този собствен народ?ти ваобще в 4ас ли си с конфликта?
цитирай
25. thomas - Не е лошо да прочетеш и по-нататък...
12.08.2008 14:15
Обясних ти, че освен че всички властници с готовност пращат собствените си хора на смърт, когато решат, че така трябва, някои от тях имат претенции и върху други народи. Точно това наблюдаваме и сега, и при всеки друг конфликт, при който се стига до такива крайности.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bloghead
Категория: Лични дневници
Прочетен: 458201
Постинги: 110
Коментари: 397
Гласове: 1930